Z Kuşanın Beklentileri !…

Z Kuşağının İş Yaşamındaki Tutumları Nasıldır?

Z kuşağı günümüzde iş hayatında yerini almaya başladığı gibi sektörlere yeni bir soluk ve bakış açısı getirmede önemli role sahiptir. Z jenerasyonunun iş yaşamında görevlendirme ve doğru konumlandırması için şirketlere önemli görevler düşer.

Z kuşağının iş hayatına bakışı

  • Özgürlükçü ve yenilikçi bir bakış açısı
  • Yaratıcı ve sorgulayıcı bir disiplinle hareket etmesi
  • Keskin sınırların olmadığı bir çalışma şekli
  • İşin sosyal yaşamın önüne geçmemesi
  • Keskin sınırlardan uzak, esnek bir yapı araması

Z Kuşağının İş Beklentileri Nelerdir?

Z jenerasyonu özgür ruhlu, kariyer hedefleri yüksek fakat işi yaşamının önüne geçirmeyen bir kuşaktır. Z kuşağının özelliklerine uygun iş beklentileri şirketler tarafından her zaman doğru anlaşılmadığı gibi birçok şirket politikasıyla uyuşmamaktadır. Fakat dünyada da olduğu gibi artık Z kuşağına şirketler tarafından şans verilmesi gerekmektedir.

Z kuşağının şirketlerden beklentileri;

1. İş ve yaşam dengesinin kurulması

Z kuşağı iş yaşamında keskin çizilmiş kurallardan daha çok esnek bir çalışma şeklinin sunulmasını bekler. Z jenerasyonu belirli saat dilimleri arasında çalışmak yerine, şirketin ihtiyaç duyduğunda çalışma saatleri dışında çalışmayı kabul eder, fakat ihtiyaç duyduğunda çalışmama özgürlüğüne de sahip olmak ister.

2. Mekandan bağımsız çalışma şekli:

Z jenerasyonu şirket politikalarında yapılan değişiklere X ve Y kuşağına göre daha kolay adapte olabilmektedir. Z kuşağı zamandan ve mekandan bağımsız çalışma şekliyle daha verimli çalışan gruba dahildir. Pandemi nedeniyle remote çalışma şekline geçen şirketler için Z kuşağı adaptasyonu daha kolaydır.

3. İşini keyifle ve severek yapma isteği:

Z kuşağı için iş yaşamı sadece işten ibaret olmamalıdır. Sosyal becerileri ve iletişimleri güçlü olan Z kuşağı işinden keyif almak ve çalışırken motive olmak ister.

4. Sürekli kendini geliştirmeye açık olma

Z grubu tek bir işte ya da departmanda yıllarca çalışmak yerine her zaman yeni fırsatlar arayışındadır. Z jenerasyonuna bakıldığında ortalama 3 yıl içinde yeni bir iş arayışına geçme eğilimi mevcuttur.

Z jenerasyonunun kısa sürede iş değiştirmesi şirketler için dezavantaj gibi görünse de yeniden şekillenen modern iş dünyasında, şirketlerin farklı kişi ve fikirleri iş akışına dahil ederek başarı elde etme oranı daha yüksektir.

5. Yaratıcı iş süreçlerine dahil olma

Z kuşağı yaratıcı ve farklı bakış açılarıyla işe farklı bir boyut kazandırmada başarılıdır. Proje geliştirmede, yeni fikirler üretmede oldukça yetenekli olan Z kuşağı şirketlerin ileriye taşınmasına katkı sağlamaktadır.

6. Liderliklerinin desteklenmesi

Z kuşağı teknolojiyle iç içe olmalarından dolayı yenilikçi iş alanlarında öncü olmaya adaydır. Z kuşağı bu yetisiyle X ve Y kuşağına çoğu zaman yol göstericidir.

Şirketlerin liderlikte Z kuşağını desteklemesi bu anlamıyla oldukça önemlidir.